Olu diēta - kas tā ir? recepte

Olu diēta - kas tā ir?

Olu diēta ir diēta, kas ietver olu ēšanu lielā daudzumā un drastiski samazinot citu pārtikas produktu patēriņu. Parasti olu diēta ilgst no piecam līdz septiņām dienām, kurā jums jāēd apmēram 6 līdz 8 olas dienā, atkarībā no tā, kāds olu diētas plāns tiek izmantots.
Olu diētas aizstājējprodukti var būt dārzeņi, augļi, liesa gaļa un zivis. Tomēr ir jāņem vērā, ka šāda veida diēta ir ļoti ierobežojoša un ne visi cilvēki varētu un drīkstētu praktizēt ilgstoši, lai neradītu kaitējumu savai veselībai. Lai arī olas ir pilnas ar uzturvielām, tomēr viņas neapgādā organismu ar visām tam nepieciešamām uzturvielām, kā arī olas satur lielu daudzumu holesterīna.
Tāpēc, pirms esiet nolēmuši uzsākt olu diētu, ieteicams sazināties ar savu ārstu vai uztura speciālistu, lai noskaidrotu, vai šī ir piemērotākā diēta Jums un jūsu mērķu sasniegšanai.



Olu diētas plusi:
Augsts proteīna saturs - Olu diēta satur lielu daudzumu proteīna, kas var būt īpaši noderīgs tiem, kas vēlas palielināt muskuļu masu vai saglabāt muskuļu tonusu.
Samazināts kaloriju daudzums - Olu diēta var būt noderīga tiem, kas vēlas zaudēt svaru, jo tās kaloriju saturs ir salīdzinoši zems.
Uzturvielu daudzveidība - Olās ir daudz vitamīnu, minerālvielu un citu uzturvielu, tāpēc, ēdot olu diētu, jūs varat iegūt plašu uzturvielu klāstu.
Olu diētas mīnusi:
Augsts holesterīna saturs - Olās ir daudz holesterīna, kas var būt kaitīgs tiem, kuriem ir augsts holesterīna līmenis un/vai palielināts riska faktors sirds un asinsvadu slimību attīstībai.
Ierobežots pārtikas produktu klāsts - Olu diēta varētu būt ierobežojoša, jo jūs varat ēst tikai olas un ierobežotu skaitu citu pārtikas produktu.
Var rasties uztura trūkumi - Olās nav daudz šķiedrvielu un var būt ierobežots daudzums dažādu uzturvielu, kas var izraisīt uztura trūkumus.


Ko ēst un neēst olu diētā?
Olu diētas laikā drīkst ēst olas un citus pārtikas produktus ar augstu proteīna saturu. Tomēr ir ieteicams izvairīties no pārtikas produktiem ar augstu kaloriju un tauku saturu. Šeit ir daži pārtikas produkti, ko var ēst un no kādiem jāizvairās olu diētā:
Drīkst ēst:
Olas (ne vairāk kā 6-8 dienā)
Zivis un jūras veltes ar zemu tauku saturu
Dārzeņi, ieskaitot salātus, brokoļus, spinātus un pupiņas
Augļi, ieskaitot ābolus, bumbierus, zemenes un apelsīnus
Pilngraudu maize (maz)
Liesa vistas krūtiņa vai liellopu gaļa
Piena produkti ar samazinātu tauku saturu, piemēram, jogurts un sieru ar samazinātu tauku saturu
Nedrīkst ēst:
Pārtikas produkti ar augstu tauku saturu, piemēram, saldumi, saldējums, sviests un treknas gaļas
Pārtikas produkti ar augstu cukura saturu, piemēram, saldumi, konditorejas izstrādājumi un gāzētie dzērieni
Augļi ar augstu cukura saturu, piemēram, bumbieri, vīnogas un banāni
Alkoholiskie dzērieni, jo tie var izraisīt dehidratāciju un satur ogļhidrātus.
Pārtikas produkti ar augstu nātrija (sāls) saturu, piemēram, ātrās ēdināšanas produkti un pusfabrikāti
Ēdieni ar augstu kaloriju saturu, piemēram, kartupeļi, maize (miltu izstrādājumi), makaroni.