Keto diēta - kas tā ir?
Keto Diēta
Keto diēta ir ar zemu ogļhidrātu un augstu tauku saturu , kuras mērķis ir panākt ketozi.
Ketoze ir process, kurā organisms izmanto taukus, ogļhidrātu vietā enerģijas razošanai. Diētas uzturā uzsvaru liek uz tauku patēriņu (70-80% no ikdienas kalorijām), mērenu olbaltumvielu (20%) un minimālu ogļhidrātu daudzumu (5-10%, mazāk, kā 50 grami dienā).
Keto diētas mērķis samazināt ķermeņa lieko svaru, uzlabotu cukura līmeņa regulāciju asinīs, uzlabot prāta spējas ("asākas" prāta spējas) un citi potenciālie ieguvumi. Galvenie pārtikas produkti diētas uzturā ir gaļa, lapu salāti, dažādi dārzeņi ar zemu ogļhidrātu daudzumu (piemēŗa, skābēti kāposti) un veselīgi tauki. Jāizvairās ir no saldajām ēdieniem, kā arī no augļiem ar augstu ogļhidrātu saturu un cieti saturošiem dārzeņiem, piemēram, kartupeļiem. Neskatoties uz keto diētas potenciālajiem ieguvumiem, jaņem vērtā, ka nav veiktas, līdz šim, vērā ņemami ilgtermiņa pētījumi par keto diētas ietekmi uz cilvēka veselību ilgtermiņā.
Īsumā
- Keto diēta ir diēta ar augstu tauku saturu un zemu ogļhidrātu saturu, kas paredzēta, lai organisms nonāktu vielmaiņas stāvoklī, kas pazīstams kā ketoze.
- Ketozē organisms ogļhidrātu vietā sadedzina taukus enerģijai.
Uzturs
- Augsts tauku saturs: parasti 70–80% ikdienas kaloriju iegūst no taukiem.
- Mērens olbaltumvielu saturs: olbaltumvielas veido aptuveni 20% no ikdienas kalorijām. Muskuļu masas palielināšanai var būt arī lielāka.
- Zems ogļhidrātu saturs: Ogļhidrāti ir ierobežoti līdz 5–10%, vai pat mazāk no ikdienas kaloriju daudzuma, jeb 50 grami vai mazāk dienā.
Potenciālie ieguvumi
- Svara samazināšana: efektīva ātrai svara zaudēšanai, sadedzinot taukus kā primāro enerģijas avotu.
- Asins cukura kontrole: var uzlabot cukura līmeni asinīs un jutību pret insulīnu, palīdz 2. tipa cukura diabēta gadījumā.
- Uzlabotas prāta spējas: cilvēki, kas ikdienā praktizē keto diēta, ziņo, ka uzlabojas koncentrācijas spējas, kā arī domāšana.
Pārtikas produkti
- Tauki: avokado, olīveļļa, kokosriekstu eļļa, sviests un siers, u.c.
- Olbaltumvielas: gaļa, mājputni, zivis un olas, u.c.
- Dārzeņi ar zemu ogļhidrātu saturu: lapu salāi, brokoļi, kāposti, ziedkāposti, cukini u.c.
Pārtikas produkti, no kuriem jāizvairās
- Ēdieni ar augstu ogļhidrātu saturu: maize, rīsi, makaroni un protams, saldie ēdieni.
- Dažādi augļi: augļi ar augstu cukura saturu, piemēram, banāni, apelsīni un āboli.
- Cieti saturoši dārzeņi: kartupeļi, kukurūza un zirņi.
Iespējamās blakusparādības
- Keto gripa: simptomi ir galvassāpes, nogurums un aizkaitināmība, parasti īslaicīga uzsākot diētu.
- Uzturvielu trūkums: pastāv risks uzturvielu deficītam ierobežotas pārtikas daudzveidības dēļ.
- Ilgtermiņa veselības apdraudējums: Diētai nav veikti vērā ņemami ilgtermiņa pētījumi ietekmei uz cilvēka veselību, iespējams, tāpat, kā jebkura diēta (vai tieši pretēji, neievērojot neviena veida diētu) šī diēta var paaugstināt holesterīna līmenis, palielināt sirds slimību risku un citi riskus.
Secinājums
- Keto diēta piedāvā veidu, kā zaudēt svaru un uzlabot noteiktus veselības rādītājus, mainot ķermeņa degvielas avotu no ogļhidrātiem uz taukiem.
- Nepieciešama rūpīga plānošana un uzraudzība, lai nodrošinātu uzturvērtības pietiekamību un mazinātu iespējamās blakusparādības.
- Pirms diētas uzsākšanas noteikti konsultējaties ar uztura speciālistu, dietologu vai ārstu.