
Lazanja
Lazanja ir pagatavojama ļoti daudzos veidos, ar daudzām un dažādām sastāvdaļām, bet es parādīšu visvieglāko un ātrāko pagatavošanas veidu. Rezultāts sanāk patiešām garšīgs un sātīgs. Lazanjas gatavošana varbūt liekas sarežģīts process, bet īstenībā tas ir ļoti, ļoti vienkāršs un gan jau šī nebūs vienīgā reize, kad to gatavosi.
Sastāvdaļas
- Maltā gaļa - 700g
- Burkāni - 3 vidēji lieli
- Sīpols - 1 paliels
- Tomāti savā sulā - 800g
- Ūdens - 900ml
- Sviests - 40g
- Milti - 6 ēdamkarotes ar nelielu kaudzīti
- Piens - 600ml
- Lazanjas plāksnes - ~12
- Sāls, pipari, garšvielas pēc izvēles
- Rīvēts cietais siers (Džiugas, parmezāna u.c.) - 90g
Pagatavošana
Pagatavo gaļas mērci:
- Sacep malto gaļu un liec pēc tam grāpī.
- Sarīvē burkānus, sasmalcini sīki sīpolus, tos apcep, kad apcepušies, tad pievieno tomātus savā sulā un pasutini kādu minūti, pēc tam liec visu pannas saturu grāpī pie maltās gaļas.
- Grāpī pielej 900 ml ūdeni, pieber garšvielas un liec uz lēnas uguns sutināties aptuveni 30 minūtes, ik pa laikam apmaisot.
- Mērcei ir jāsanāk šķidrai, kā zupai.
Pagatavo bešamela mērci:
- Nelielā grāpītī izkausē sviestu, tad pieber klāt miltus un maisot apcep tos mazliet.
- Pakāpeniski aktīvi maisot lej klāt pienu un karsē uz lēnas uguns, līdz mērce sāk sabiezēt, ja tas nenotiek, tad sajauc vēl nedaudz miltus ar aukstu pienu vai ūdeni un maisot lēnām pielej klāt mērcei.
- Mērci nedrīkst uzvārīt, tikai karsēt uz lēnas uguns.
- Kad mērce sabiezējusi, tad ņem nost no uguns un pieber 60g sieru un kārtīgi iemaisi, līdz siers izkusis, pieber arī sāli un piparus.
Kārto visu cepamtraukā:
- Ielej sākumā gaļas mērci, tad pa virsu liec lazanjas plāksnes, tad atkal gaļas mērce un tad bešamela mērce. Visu kārto vairākās kārtās. Kārtošana noslēdzas ar bešamela mērci.
- Pa virsu pašās beigās uzber atlikušo sieru. Ja gribi, lai ir sierīgāk, tad ber vairāk sieru.
- Cep cepeškrāsnī 180 grādos 25 minūtes, bet ja gribi pārbaudīt gatavību, tad iedur ar dakšiņu un ja makaronu plāksnes ir mīkstas, tad ir gatavs.
- Pēc izņemšanas no cepeškrāsns, noliec, lai pastāv kādas 15 minūtes, tad būs vieglāk sagriezt un izņemt no trauka.
Gatavots 33 x 24 cm cepamtraukā.
Neskopojies ar garšvielām, jo būs izteiktāka garša mērcēm, jo rezultāts būs garšīgāks.
Ir receptes, kurās ir rakstīts, lai pirms likšanas cepamtraukā pamērcē lazanjas plāksnes karstā ūdenī, taču tas it nemaz nav nepieciešams. Tāpēc gaļas mērcei ir jābūt šķidrai un tajā arī plāksnes pagatavosies.
Tomātus savā sulā vari aizstāt arī ar tomātu pastu vai tomātu mērci.