
Šokolādes babka
Babka ir kā maize, kas gatavota no rauga mīklas un, kas pildīta ar šokolādes mērci, satīta, un veido daudzas šokolādīgas kārtas, kas to padara ļoti sulīgu un ļoti garšīgu. Babkas pagatavošanai ir nepieciešams ieplānot laiku, jo, kad pagatavosi mīklu, tad tai ir jāatpūšas ledusskapī vismaz 8 - 12 stundas, tāpēc labs variants ir pagatavot mīklu vakarā un no rīta to cept. Šis vairāk ir kā Lieldienu gardums, taču, manuprāt, tā iederas gan Lieldienās, gan Ziemassvētkos, gan pirmdienā, gan sestdienā, gan jebkurā dienā, kad gribas saēsties daudz šokolādi.
Pagatavošana ir pat ļoti vienkārša, tāpēc nenobaidies no daudzajiem darbības soļiem, un ķeries klāt gatavošanai.
Ingredients
Mīklas pagatavošanai:
- 260 g Kviešu milti
- 50 g Baltais cukurs
- 7 g Sausais raugs
- 85 ml Silts ūdens
- 2 Olas
- 75 g Sviests
- šķipsniņa Sāls
- mazliet Eļļa
Šokolādes mērces pagatavošanai:
- 180 g Tumšā šokolāde
- 120 g Sviests
- 100 g Pūdercukurs
- 40 g Nesaldināts kakao pulveris
- šķipsniņa Sāls
Cukura glazūras pagatavošanai:
- 50 ml Ūdens
- 40 g Cukurs
Instructions
Pagatavo mīklu:
- Siltā (ne karstā) ūdenī ieber raugu, samaisi un ļauj 10 minūtes tam pastāvēt.
- Bļodā ber miltus, cukuru, sāli un visu samaisi.
- Liec klāt olas, samaisi, pielej klāt raugu un atkal samaisi, pēc tam pieliec klāt sviestu. Visu ar rokām mīci kādas 5 minūtes, līdz mīkla ir kārtīgi sajaukusies.
- Bļodu iesmērē ar mazliet eļļu, liec iekšā samīcīto mīklu, pārklāj ar pārtikas plēvi un liec ledusskapī uz nakti vai vismaz 8 stundām.
Pagatavo šokolādes mērci:
- Grāpītī liec sviestu un sakapātu šokolādi, visu karsē uz lēnas uguns līdz viss izkusis.
- Tad pieber klāt pūdercukuru, sāli un kakao pulveri, visu kārtīgi maisot pakarsē aptuveni vienu minūti.
Gatavo babku:
- Ņem mīklu, uz galda uzkaisi miltus un izrullē mīklu.
- Uz izrullētās mīklas pa vidu, atstājot brīvas malas, uzsmērē visu šokolādes mērci (skaties bildi), Brīvās maliņas apsmērē mazliet ar ūdeni, tas palīdzēs tām salipt kopā.
- Sarullē mīklu rullītī.
- Ja mīkla ir pārāk mīksta un sasilusi, tad ieliec uz mirkli saldētavā, lai tā sacietē, jo tad būs vieglāk turpināt darboties.
- Mīklas rullīti pārgriez uz pusēm un vienu galu salipini kopā, tad sāc pīt mīklu kopā, liekot vienu daļu pāri otrai, tā, lai sanāk kā bildē.
- Cepamtraukā iesmērē sviestu un izkaisi ar miltiem, tad liec iekšā sapīto mīklu.
- Noliec to uz 1,5 stundu malā, lai uzrūgst.
- Kad uzrūgusi (dubultojusies savos izmēros), tad cep 180 grādos aptuveni 20 - 25 minūtes jeb līdz babka ir kļuvusi brūna.
Pagatavo cukura sīrupu:
- Lai babka būtu spīdīga, saldāka un ar kraukšķīgu garoziņu, vajag pagatavot cukura sīrupu.
- Grāpītī ielej ūdeni, uzvāri un pieber klāt cukuru.
- Uz lēnas uguns maisot, turpini karsēt aptuveni minūti.
- Kad babka ir izcepusies, tad kārtīgi un neskopojoties ar sīrupu, apsmērē to.
- Kad atdzisusi, tad ķeries klāt pie fantastiski garšīgās šokolādes maizes.